• Najsvežije na sajtu

 • CPG portali

 • « | Početak | »

  U toku upis u Školu za novinare i urednike CPG! Vesna de Vinča: Srbiji su danas potrebni novinari koji su posebna vrsta “ratnika”

  jelena.jovicic | 22. February 2016

  vesna1

  Prolećni semestar Škole za novinare i urednike u Color Press Grupi počinje u subotu 5. marta. Ovog semestra biće upisana 20. generacija Škole.

  “Color Press Grupa” kao najveći izdavač magazina u regionu sa 64 izdanja i 11 internet portala i 70 konferencija i različitih događaja u 6 republika bivše Jugoslavije, svake godine zapošljava određen broj novih novinara i urednika koji kasnije rade na nekom od projekata i izdanja unutar grupe.

  Prednost pri zapošljavanju imaju kanidati koji prođu Školu za novinare i urednike CPG u kojoj polaznici kroz 55 časova u toku tri meseca prolaze sve najznačajnije segmente rada unutar sistema kompanije i prilagođavaju se za način rada u showbizz i lifestyle magazinima čijim izdavanjem se CPG bavi.

  I ovog semestra jedan od predavača biće i Vesna de Vinča, novinarka, tv autor i producent.

  Šta polaznici mogu da nauče na vašim časovima?

  – Moje iskustvo je dominantno na polju ekskluzivnog novinarstva. Na temi “Ekskluzivno TV novinarstvo” sam i doktorirala, posle 20 godina rada na emisijama u kojima su mi sagovornici bili poznate, nedodirljive ličnosti sveta. Koristeći metodologiju pre svega introspekcije, stvorila sam model koji upravo mladim novinarima omogućuje da saznaju o svim stimulansima i svim preprekama koje ih očekuju na putu pomenutog ambicioznog ekskluzivnog zahvata. Suština svakoga, pa i ovog oblika novinarskog pregnuća je – intervju. Dakle, polaznici mogu saznati kako formirati ideje i teme za ekskluzivno novinarstvo , kome ih ponuditi i kako da to bude prihvaćeno, kako se pripremiti, a onda kako doći do nedodirljivih ličnosti, kako osmisliti režijski i novinarski taj susret i intervju, kako stmulisati sagovornika da nadiđe sebe u ranijim iskazima i stavovima, kako reagovati na iznenađenja prilikom realizacije projekta, kako ga montirati i obraditi, kome ga ponuditi za emitovanje… itd.

  Kakvi novinari su potrebni Srbiji danas i u budućnosti?

  – Hrabri, ali posebna vrsta “ratnika”. Kao ratni izveštač znam da je preterana hrabrost glup rizik moguće smrti ili ranjavanja i za TV novinara i za ekipu koja ga prati. Iako nismo srećom više u ratu čini se da smo stalno u krizi ili promenama koje su permanentne, ponekad radikalne, rizične i po novinara istraživača i po redakcije te i zahtevaju opet jednu vrstu “ratničke” veštine. To dovodi do stresa, a stres do opakih bolesti. Ekvilibriranje između novinarskog zadatka, etike i potencijalnog stresa, potrebno je danas više nego ikada u našoj profesiji. Dakle treba da budu, što bi rekao Kueljo – ratnici svetlosti!

  Šta biste poručili novim i budućim polaznicima CPG škole?

  – Želim novim polaznicima da budu uporni i koncentrisani, da što više pitaju i da zaista uđu u profesiju koja je zaista posebna, bogata doživljajima, ali i misijom, odgovornošću.

  Časove grupama od 12 do 15 polaznika drže dugogodišnji urednici, redaktori i novinari Color Press Grupe Lidija Ćulibrk, Jelena Bačić-Alimpić, Robert Čoban, Mirjana Pantoš, Angelina Čakširan, Aida Bajazet, Žikica Milošević, Jasmina Ubiparip, ali i kolege iz drugih medija: Aleksandar Filipović, Jakša Šćekić, Marina Kosanović, Vesna de Vinča, Eržika Pap Reljin, Branka Opranović, Zoran Torbica i mnogi drugi.

  Časovi se održavaju subotom od 10,00 do 15,15 u prostorijama Color Press Grupe, Temerinska 102, Novi Sad.
  11 subota po 5 časova – 55 časova:

  10,00 – 12,00 – 1-2. čas
  Pauza 15 min
  12,15 – 13,15 – 3. čas
  13,15 – 15,15 – 4-5. čas

  PARTICIPACIJA: 9.900 dinara + PDV = 11.880 RSD

  Color Press Grupa stipendira sa po jednom školarinom jednog polaznika/polaznicu romske nacionalnosti i jednog polaznika sa invaliditetom.
  Uplatnicu možete preuzeti ovde.

  Nakon što uplatite participaciju – fotografišite ili skenirajte overenu uplatnicu i zajedno sa svojim ličnim podacima (Ime i prezime, datum i mesto rođenja, završene škole, poznavanje jezika, eventualno radno iskustvo i mobilni telefon) i jednom Vašom fotografijom pošaljite na mail adresu: SkolaCPG@gmail.com

  Broj mesta je ograničen.

  Sva pitanja u vezi CPG škole možete da šaljete na mail SkolaCPG@gmail.com

  Rubrike: Predavači | Comments Off on U toku upis u Školu za novinare i urednike CPG! Vesna de Vinča: Srbiji su danas potrebni novinari koji su posebna vrsta “ratnika”

  Komentarisanje je za sada onemogućeno.