• Najsvežije na sajtu

 • CPG portali

 • « | Početak | »

  U toku upis u Školu za novinare! Jasmina Ubiparip: Novinar mora da ima želju da stalno uči i proširuje svoje znanje jer će svaka dobra priča to zahtevati od njega

  jelena.jovicic | 05. September 2016

  jasmina skolica

  Jesenji semestar Škole za novinare i urednike u Color Press Grupi počinje u subotu 1. oktobra. Ovog semestra biće upisana 21. generacija Škole.

  Color Press Grupa kao najveći izdavač magazina u regionu sa 64 izdanja i 11 internet portala i 70 konferencija i različitih događaja u 6 republika bivše Jugoslavije, svake godine zapošljava određen broj novih novinara i urednika koji kasnije rade na nekom od projekata i izdanja unutar grupe. Prednost pri zapošljavanju imaju kanidati koji prođu Školu za novinare i urednike CPG u kojoj polaznici kroz 55 časova u toku tri meseca prolaze sve najznačajnije segmente rada unutar sistema kompanije i prilagođavaju se za način rada u showbizz i lifestyle magazinima čijim izdavanjem se CPG bavi.

  Iz svake generacije 4-5 najuspešnijih polaznika dobije posao u CPG. Poslednje dve generacije polaznika imale su priliku da učestvuju u radu redakcije magazina “Lepota i zdravlje”, koji ove godine slavi 15 godina postojanja, kao i na portalu lepotaizdravlje.rs. Većina već sada radi na portalima i u magazinima koje izdaje CPG.

  Jedan od predavača i mentora polaznicima na praksi u magazinu “Lepota i zdravlje” jeste Jasmina Ubiparip, zamenica glavne i odgovorne urednice “Lepote i zdravlja”, sa kojom smo razgovarali pred početak novog semestra.

  Koje sve kvalitete i interesovanja jedan novinar danas treba da ima?

  – Dobar novinar pre svega treba da poseduje dar da uoči, uobliči i prenese zanimljivu priču. To je neka vrsta urođenog talenta, koji je zatim potrebno nadograditi različitim znanjima – od odličnog poznavanja gramatike, pravopisa i novinarskih žanrova, do široke opšte kulture i obrazovanja iz najrazličitijih oblasti. Pored toga, novinar mora da ima želju da stalno uči i proširuje svoje znanje jer će svaka dobra priča to zahtevati od njega.

  Šta se u vašem poslu sve promenilo u poslednjih 5 godina? Da li vam je globalna digitalizacija olakšala posao?

  – Ne čini mi se da se toliko mnogo promenilo u poslednjih 5 godina, ali u poslednjih petnaest svakako jeste. Sećam se vremena kada su agencijske vesti u redakciju stizale faksom, zatim su ih daktilografkinje prekucavale te su se na taj način “unosile u program”. Računari su funkcionisali pod operativnim sistemom DOS. Dakle, na njima ste mogli da vidite samo tekst – imali su zapravo funkciju unapređene pisaće mašine. Elem, u to vreme, kada u redakcijama nije bilo interneta, mnogo se više truda ulagalo da se dođe do informacija. Priču niste mogli da sastavite od navoda prikupljenih iz istraživanja koje su napravili drugi i objavili na internetu, što se danas često sreće, posebno u web novinarstvu. Nije bilo društvenih mreža pa sagovornika niste mogli tek tako da kontaktirate na fejsu te tim putem proverite da li je zainteresovan da vam da intervju. Bilo je sasvim legitimno da vest “odleži” neko vreme dok uveče ne ode u štampu kako bi se ujutro našla na kioscima. U poređenju sa predinternetskom erom, danas su informacije globalne i lakše dostupne – što novinarima olakšava posao, ali su takođe i mnogo brže i ima ih mnogo više – što znatno komplikuje stvar. Pre petnaest godina bilo je lako odabrati zanimljivu temu za “Lepotu i zdravlje” – sve o čemu smo pisali delovalo je sveže, novo, prvi put ispričano. Ljudi nisu bili bombardovani informacijama. Danas je mnogo teže pronaći originalnu priču i originalni ugao posmatranja. U lifestyle mesečnicima to je jedan od najvećih izazova – kako da ostanete aktuelni kada izlazite samo jednom mesečno? Pošto ne možemo da pokrijemo sve što se događalo tokom jednog meseca, mi pravimo odabir tema i težimo tome da stvorimo referentan magazin koji će čitateljkama omogućiti da tokom jednog prelistavanja dobiju najvažnije informacije koje bi morale da prikupljaju, delić po delić, iz raznoraznih izvora, tokom čitavog meseca. Takođe, veoma nam je bitan kvalitet tekstova. Na internetu, nažalost, svašta “prolazi”. U štampanom novinarstvu, ipak, ne.

  Bili ste mentor prethodnim dvema generacijama polaznika Škole dok su obavljali praksu u magazinu “Lepota i zdravlje”. Šta polaznike najviše interesuje u radu jednog magazina?

  – Svaka redakcija je svet za sebe i svuda važe drugačija pravila pa se mi trudimo da tokom prakse polaznicima škole damo uvid u to kako funkcioniše rad u našem magazinu i našoj kompaniji. Trudimo se da dobijaju zadatke koje bi obavljali da su deo redakcije. Nažalost, “hronično” nedostaje vremena za mentorstvo, jer nam je svima u redakciji svaka sekunda radnog dana ispunjena, ali tako je to u životu –najčešće morate sami da se izborite za ono što želite, ne vredi da čekate da neko obrati pažnju na vas. Zato je moj savet polaznicima da, kada budu na praksi u redakciji, ne čekaju da se neko seti njih, već da sami preuzmu inicijativu – da daju predloge, postavljaju pitanja, traže pažnju. To je najbolji način da što više nauče.

  Kako izgleda jedan radni dan u ženskom lifestyle magazinu?

  – Kada ste urednik u mesečniku, ne postoji ustaljena shema radnog dana i to je ono u čemu je možda i najveća lepota ovog posla. Jednog dana koncipirate novi broj, sledećeg iščitavate tekstove, narednog organizujete promotivni događaj za magazin, zatim možda odlazite na kraći put, pa se srećete sa sagovornicima ili saradnicima, pišete tekst… Zajednički imenitelji svakog radnog dana jesu: dinamika, mnoštvo kontakata, kreativnost, brzina u donošenju odluka i rešavanju problemskih situacija.

  Šta će sve polaznici Škole za novinare i urednike moći da čuju i nauče na vašim časovima?

  – S obzirom na to da ću s polaznicima imati samo jedan čas, nadam se da ću ih pre svega inspirisati, jer verujem da se isplati uložiti trud kako biste stekli znanje i iskustvo za jedan od najlepših i najzanimljivijih poziva – onaj novinarski.

  Časove grupama od 12 do 15 polaznika drže dugogodišnji urednici, redaktori i novinari Color Press Grupe Lidija Ćulibrk, Jelena Bačić-Alimpić, Robert Čoban, Mirjana Pantoš, Angelina Čakširan, Aida Bajazet, Žikica Milošević, Jasmina Ubiparip, ali i kolege iz drugih medija: Aleksandar Filipović, Jakša Šćekić, Marina Kosanović, Vesna de Vinča, Eržika Pap Reljin, Branka Opranović i mnogi drugi.

  Časovi se održavaju subotom od 10,00 do 15,15 u prostorijama Color Press Grupe, Temerinska 102, Novi Sad.

  Sve informacije pronađite na ovom linku

  Rubrike: Predavači | Comments Off on U toku upis u Školu za novinare! Jasmina Ubiparip: Novinar mora da ima želju da stalno uči i proširuje svoje znanje jer će svaka dobra priča to zahtevati od njega

  Komentarisanje je za sada onemogućeno.