• Najsvežije na sajtu

 • CPG portali

 • « | Početak | »

  U toku upis u Školu za novinare – Vesna de Vinča: Danas je izazov kako očuvati “živi” razgovor i emotivnu informaciju koja je najjače svedočanstvo trenutka

  jelena.jovicic | 14. September 2016

  vesnaskola

  Jesenji semestar Škole za novinare i urednike u Color Press Grupi počinje u subotu 1. oktobra. Ovog semestra biće upisana 21. generacija Škole.

  Color Press Grupa kao najveći izdavač magazina u regionu sa 64 izdanja i 11 internet portala i 70 konferencija i različitih događaja u 6 republika bivše Jugoslavije, svake godine zapošljava određen broj novih novinara i urednika koji kasnije rade na nekom od projekata i izdanja unutar grupe. Prednost pri zapošljavanju imaju kanidati koji prođu Školu za novinare i urednike CPG u kojoj polaznici kroz 55 časova u toku tri meseca prolaze sve najznačajnije segmente rada unutar sistema kompanije i prilagođavaju se za način rada u showbizz i lifestyle magazinima čijim izdavanjem se CPG bavi.

  Iz svake generacije 4-5 najuspešnijih polaznika dobije posao u CPG. Poslednje dve generacije polaznika imale su priliku da učestvuju u radu redakcije magazina “Lepota i zdravlje”, koji ove godine slavi 15 godina postojanja, kao i na portalu lepotaizdravlje.rs. Većina već sada radi na portalima i u magazinima koje izdaje CPG.

  Razgovarali smo sa Vesnom de Vinčom, novinarkom, producentom, televizijskim autorom, vlasnicom agencije “Miss Srbija”, koja je jedan od predavača u Školi za novinare i urednike Color Press Grupe.

  Šta bi za vas danas bio izazov kada je u pitanju televizijsko novinarstvo?

  – Mnogo je sličnih emisija i istih sagovornika koji kruže po raznim televizijama. Dakle jedan od važnih izazova bi bio: pronaći nove teme i nova značajna lica preko čijih egzistencija se prelama savremeni trenutak srpskog i svetskog duhovnog, kulturnog, društvenog, ekonomskog opstanka. Ipak najvažnije bi bilo: pronaći načine komunikacije sa gledaocima koji bi značili podizanje energije i smisla postojanja svih nas.

  Vidite li tu vrstu izazova danas na medijskoj sceni?

  – Postoje nastojanja u tom smislu, ali ne vidim još neku našu Opru Vinfri na horizontu.

  Da li je internet danas olakšao novinarski posao?

  – Bez sumnje je tako. Posao dolaska do podataka je olakšan, kao i komunikacija sa potencijalnim sagovornicima. Ali izazov je ipak kako očuvati “živi” razgovor i emotivnu informaciju koja je najjače svedočanstvo trenutka. Ukrštanje interneta sa “tvrđavom koja leti” što bi za televiziju rekao Boža Kalezić, poznati dokumentarista – stvorilo bi ipak hibrid potencijalno opasan po istinu koja je nešto sasvim različito od tačnog. Tačno je mnogo jednostavnoje postići. A nekada se može desiti da je nešto potpuno tačno ali je neistinito. Eto teme o kojoj ću govoriti .

  Šta je ono što je prethodne generacije Škole najviše interesovalo iz vašeg višegodišnjeg televizijskog iskustva?

  – Čula sam da su polaznici do sada visoko ocenili moja predvanja što me je usrećilo. Najviše su ih interesovale tajne ekskluzivnog novinarstva: kako doći do nedodirljivih sagovornika o čemu im govorim, kako formulisati teme koje su iz drugačijeg ugla od uobičajenih, gde je izvorište ideja i uspešnih, na prvi pogled nemogućih produkcija…

  Šta ćete im otkriti?

  – Kako da se ne umore od prepreka koje se danas stavljaju pred mladog novinara i kako da ne odustanu od sopstvenog razvoja, istine i tema koje razvijaju gledaoca.

  Časove grupama od 12 do 15 polaznika drže dugogodišnji urednici, redaktori i novinari Color Press Grupe Lidija Ćulibrk, Jelena Bačić-Alimpić, Robert Čoban, Mirjana Pantoš, Angelina Čakširan, Aida Bajazet, Žikica Milošević, Jasmina Ubiparip, ali i kolege iz drugih medija: Aleksandar Filipović, Jakša Šćekić, Marina Kosanović, Vesna de Vinča, Eržika Pap Reljin, Branka Opranović i mnogi drugi.

  Časovi se održavaju subotom od 10,00 do 15,15 u prostorijama Color Press Grupe, Temerinska 102, Novi Sad.

  Sve informacije pronađite na zvaničnom sajtu www.novinarskaskola.rs

  Rubrike: Predavači | Comments Off on U toku upis u Školu za novinare – Vesna de Vinča: Danas je izazov kako očuvati “živi” razgovor i emotivnu informaciju koja je najjače svedočanstvo trenutka

  Komentarisanje je za sada onemogućeno.