• Najsvežije na sajtu

 • Kalendar objava

  May 2019
  M T W T F S S
  « Mar    
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • CPG portali

 • « | Početak | »

  Počeo upis u Školu za novinare i urednike CPG! Aleksandar Filipović: Mladi novinar mora da bude kreator vesti, a ne da ih prenosi

  jelena.jovicic | 07. February 2016

  filipovic

  Prolećni semestar Škole za novinare i urednike u Color Press Grupi počinje u subotu 5. marta. Ovog semestra biće upisana 20. generacija Škole.

  “Color Press Grupa” kao najveći izdavač magazina u regionu sa 64 izdanja i 11 internet portala i 70 konferencija i različitih događaja u 6 republika bivše Jugoslavije, svake godine zapošljava određen broj novih novinara i urednika koji kasnije rade na nekom od projekata i izdanja unutar grupe.

  Prednost pri zapošljavanju imaju kanidati koji prođu Školu za novinare i urednike CPG u kojoj polaznici kroz 55 časova u toku tri meseca prolaze sve najznačajnije segmente rada unutar sistema kompanije i prilagođavaju se za način rada u showbizz i lifestyle magazinima čijim izdavanjem se CPG bavi.

  I ovog semestra jedan od gostujućih predavača biće Aleksandar Filipović, novinar i autor emisije Tabloid na RTV-u, kojeg smo pitali šta polaznici mogu da nauče na njegovim časovima:

  – Budućim koleginicama i kolegama pokušavam da objasnim šta ih čeka u novinarskoj praksi. To nažalost ne piše ni u jednom udžbeniku za novinarstvo, jer ova profesija je za mnoge fatamorgana i iluzija. Pokušavam da im kažem istinu, jer istina i činjenice su postulat dobrog novinarstva, pa makar ono bilo i zabavno i tabloidno.

  Kakvi novinari su potrebni Srbiji danas i u budućnosti?

  – Novinari koji su potrebni Srbiji i današnjim medijima su moderni novinari koji shvataju novo vreme i koji neće robovati korektnosti od političkog do estradnog novinarstva. Kod mladih generacija jako mi se sviđa to što su rasčistili sa zabludama koje smo mi imali u našoj mladosti. Jednostavno, kod mlađih kolega ne postoji taj sukob između elitizma i populizma, jer mlade kolege shvataju da nešto što je komercijalno može biti i dobro. Moderan novinar ne treba da bude član prepisivačke škole sa Twittera, Facebooka i Instagrama. Novi mladi novinar mora da bude kreator vesti, a ne da ih prenosi.

  Šta biste poručili novim i budućim polaznicima CPG škole?

  – Svim budućim polaznicima CPG škole bih poručio da je to jedna od retkih novinarskih škola koja daje praktična znanja i pruža šansu da se okušate bilo u medijima bilo u organizaciji sjajnih konferencija CPG. Ono što je jako bitno jeste druženje, koje je među polaznicima sjajno. Većina ih ostaje u korektnim odnosima sa svojim predavačima i međusobno. Voleo bih da ovo ne bude samo profesija i škola gde se prijavljuju samo dame, jer je primetno da su momci pobegli od ove profesije u neku drugu koja im brani muškost i novčanik. Ali kao i u životu nema ničeg bez rodne ravnopravnosti. Mora se čuti i marsovski, muški pogled na stvari u modernim vremenima gde se sve izmešalo i šta je znanje i na osnovu cega se stiče imanje. I na kraju, bez lažne skromnosti, kada vidim u očima sjaj sjajnih mladih polaznika ove škole, osetim se ponosno. Nisam radio uzalud. Umem da prenesem svoje znanje i imam mlade ljude koji me cene i poštuju. Da sam to znao tada na BK televiziji ko zna gde bih sad dogurao, sigurno do nekog dopisničkog mesta iz inostranstva. Mladi ljudi koje upoznajem u CPG školi novinarstva daju u zemlji bez nade da će se desiti čudo neviđeno u našim glavama. Kad njih vidim kako se bore sa teškim vremenima kažem sebi: “Filipoviću, ne smeš da budeš pesimista kada vidiš takvu mladost koja još uvek želi da se donkihotovski bavi ovom profesijom…”.

  Časove grupama od 12 do 15 polaznika drže dugogodišnji urednici, redaktori i novinari Color Press Grupe Lidija Ćulibrk, Jelena Bačić-Alimpić, Robert Čoban, Mirjana Pantoš, Angelina Čakširan, Aida Bajazet, Žikica Milošević, Jasmina Ubiparip, ali i kolege iz drugih medija: Aleksandar Filipović, Marina Kosanović, Jakša Šćekić, Vesna de Vinča, Eržika Pap Reljin, Branka Opranović, Zoran Torbica  i mnogi drugi.

  Časovi se održavaju subotom od 10,00 do 15,15 u prostorijama Color Press Grupe, Temerinska 102, Novi Sad.
  11 subota po 5 časova – 55 časova:

  10,00 – 12,00 – 1-2. čas
  Pauza 15 min
  12,15 – 13,15 – 3. čas
  13,15 – 15,15 – 4-5. čas

  PARTICIPACIJA: 9.900 dinara + PDV = 11.880 RSD

  Color Press Grupa stipendira sa po jednom školarinom jednog polaznika/polaznicu romske nacionalnosti i jednog polaznika sa invaliditetom.
  Uplatnicu možete preuzeti ovde.

  Nakon što uplatite participaciju – fotografišite ili skenirajte overenu uplatnicu i zajedno sa svojim ličnim podacima (Ime i prezime, datum i mesto rođenja, završene škole, poznavanje jezika, eventualno radno iskustvo i mobilni telefon) i jednom Vašom fotografijom pošaljite na mail adresu: SkolaCPG@gmail.com

  Broj mesta je ograničen.

  Sva pitanja u vezi CPG škole možete da šaljete na mail SkolaCPG@gmail.com

  Rubrike: Predavači | Comments Off on Počeo upis u Školu za novinare i urednike CPG! Aleksandar Filipović: Mladi novinar mora da bude kreator vesti, a ne da ih prenosi

  Komentarisanje je za sada onemogućeno.